Masaža nogMasaža vratuMasaža stopalMasaža obrazaMasažni prostoriMasaža nogMasaža obrazaMasaža stopal

Za učinkovitost delovanja našega telesa je potrebna harmonija vseh povezav. Že v predhodnjih člankih sem omenjala, da je naše telo s pravilnim dihanjem povezano od grla do medeničnega dna.

Pomen zdravega močnega centra ni v tem, da imamo izklesane prema trebušne mišice, ampak da so sinergije trebušnih mišic, hrbtnih mišic, mišic medeničnega dna in trebušne prepone usklajene. Če redno raztezamo in krepimo te mišice je naš trup močan, imamo boljšo stabilnost in se v določenih situacijah lahko ujamemo, odreagiramo, dvignemo, odskočimo ne da bi se pri tem poškodovali ali pa občutili kakšno neprijetno bolečino. Z ustreznimi vajami vplivano na skeletne mišice in mišice notranjih organov, ki ležijo v trebušni votlini.

Veliko ljudi ima težave s hrbtenico, bolečine v lumbalnem in sakralnem delu. Lahko bolečina sega preko zadnjice in glutealnih mišic v nogo. Iz tega predela potuje ogromno živcev v nogo, med njimi tudi ishiatični živec. Bolečina je znak, da se v telesu nekaj dogaja. Neharmonija trebušnih mišic se kaže v težavah s križem. Poznamo zunanjo, notranjo, poševno, prečno in prema trebušno mišico. Velik pomen imajo pa mišice medeničnega dna, ki ohranjajo nadzor nad uhajanjem urina in blata, vzdržujejo pritisk pri telesni dejavnosti in pri spolni funkciji. Te mišice zaradi prekomerne telesne teže, pretežkega fizičnega dela, pomankanje aktivnosti, kronične bolezni dihal, dolgotrajnega kašlja in s staranjem izgubijo tonus. To se lahko kaže kot inkotinenca, hemeroidi, bolečine v križu, nekontrolirano uhajanje blata in bolečine pri spolnih odnosih.

Za krepitev mišic predlagam redne raztezne vaje, vsak dan 10-15 min. Tem vajam dodajmo še dinamične vaje in vaje za moč na lastni teži, saj z njimi ne krepimo samo mišic, ampak posledično povečamo tudi kostno gostoto. Dinamične mišice spremenijo dolžino in elastičnost mišic.

Joga in pilates povečata gibljivost in notranjo moč ter energijsko napolnita telo. Tisti, ki pa želite več pa dodajte vaje z elastikami in TRX trakovi. Imeli boste več kondicije in marsikatera bolečina izgine, tako boste tudi vsakodnevna opravila opravili z večjo lahkoto.

Pri vseh vajah naj bodo gibi tako izraziti, da ne izzovejo bolečine. Vaja mora biti usklajena z dihanjem (težji del vaje je vedno izdih). Lahko jih uporabimo za ogrevanje ali pa po športni aktivnosti.

Na vse to moramo misliti prej in ne ko se nam pojavi bolečina. Ob akutni bolečini dinamične vaje niso priporočljive. Ko se bolečina umiri priporočam rahle raztezne vaje z dihanjem.

Svetujem vam, da vaje delate vsak dan, da vključite celo telo, pri tem preponsko dihate, saj se boste dobro počutili, imeli boste več energije in marsikatera bolečina bo preteklost.

 

 

Pri zapisu sem izhaja iz svojih lastnih izkušenj in predlogov terapevtov pri katerih sem se izobraževala.

Nataša Kosec

7.4. 2021

 

 

Zahvala za pomoč pri nastajanju spletne strani: redni stranki in odlični šprinterki Sari Strajnar, ki je bila kot model, fotografu Jožetu Krmelju in izdelovalcem hlač Leny.eu za oblikovanje.