Masaža nogMasaža vratuMasaža stopalMasaža obrazaMasažni prostoriMasaža nogMasaža obrazaMasaža stopal

Bolečina je opozorilo telesa, da nekaj v telesu ni v ravnovesju, Lahko se pojavi naenkrat, zaradi nepravilnega giba, lahko se pojavi, ko smo v stresu, lahko nas telo opozori, da smo določeno bolečino iz preteklosti zatrli in nanjo pozabili. Telo ima izreden spomin, zato se lahko marsikatere neregenerirane poškodbe povrnejo, ko smo v določenem stresu.

Svoje telo moramo imeti radi, ga znati čutiti in mu dati vedeti, da smo tukaj in zdaj. Če pa so bolečine in poškodbe pa je to še bolj pomembno, saj bo regeneracija hitrejša in uspešnejša.

Ali ste se kdaj vprašali, kako si pri določeni bolečini, poškodbi lahko pomagate sami in kdaj je potreben obisk zdravnika? Težko je določiti mejo, vendar veliko lahko postorimo sami, še predenj obiščemo zdravnika ali terapevta. Če imamo malo znanja je pomembno ukrepati čim prej predenj se bolečina razboli in predenj možgani zaznajo, da je v telesu do nečesa prišlo.

Pri poškodbah je potrebno ukrepati takoj. Pri zvinih in udarcih vam priporočam hlajenje z ledom večkrat na dan po 10 min v prvih 48 urah in protibolečinska masaža, ki omili bolečino. Pri zvinih je smiselna kompresija in kineziotaping, ki ga vam lahko strokovno nalepi maser ali terapevt. Magičen učinek pa imajo tudi alkoholni obkladki, ki si jih lahko namestimo tudi čez noč.

Največkrat pride do bolečine v križu, ko naredimo nenaden gib. Dobro je premisliti, zakaj je do te bolečine prišlo. Ni ravno dobro, da se v krču uležemo, čakamo in jamramo. Boleči del pregrejte samo z rahlo masažo z oljem ali nevtralnim gelom. Gretje ni primerno, ker ne veste, če je boleči del vnet. Priporočam tudi, da ne obležite ampak večkrat na dan po 5-10 min hodite, sedenje ni primerno. Priporočam rahle raztezne vaje, protibolečinsko masažo in kineziotaping. Če bolečina ne popusti priporočam obisk zdravnika, bolje prej kot prepozno.

Bolečine v kolenih in kolkih niso vedno povezane z poškodbo sklepa, ampak je velikokrat vzrok v mehkem tkivu. Mišice in kite niso dovolj prožne, ker so se zaradi prekomernega sedenja zakrčile in lahko tudi skrajšale. Tu bomo največ naredili sami z pravilnimi razteznimi vajami, ki jih moramo delati redno, počasi ter zraven vključiti pravilno dihanje. Masaža bolečega sklepa pa lahko poveča prekrvavitev.

Glavobol je bolečina, ki je povezana z različnimi dejavniki. Vsi, ki ste podvrženi glavobolom zelo veliko razmišljate. Vsem priporočam, da dovolj pijete (magnezij), da greste vsak dan vsaj za 30 min na svež zrak. Raztezne vaje za vrat in hrbet zjutraj pred službo dodo povečale prekrvavitev. Dihalne vaje bodo oskrbele možgane z dovolj kisika. Meditacija v popoldanskem času bo umirila um. Prav tako je primeren kineziotaping vratnega dela hrbtenice, ki ga vam lahko strokovno nalepi maser ali terapevt.

Najbrž boste rekli: » to pa ne zmorem vse, ker imam preveč dela«. Za vaše telo boste morali prvo poskrbeti sami, noben terapevt, maser, zdravnik ni čarovnik. Vi ste gospodar vašega telesa in življenje je v vaših rokah, zato morate poskrbeti, da ga živite polno, s čim manj bolečin. Če boste poskrbeli za vaše telo vam bo to telo vračalo.  

 

Pri zapisu sem izhajala iz svojih lastnih izkušenj in predlogov terapevtov pri katerih sem se izobraževala.

Nataša Kosec

31.10. 2020

Zahvala za pomoč pri nastajanju spletne strani: redni stranki in odlični šprinterki Sari Strajnar, ki je bila kot model, fotografu Jožetu Krmelju in izdelovalcem hlač Leny.eu za oblikovanje.