Masaža nogMasaža vratuMasaža stopalMasaža obrazaMasažni prostoriMasaža nogMasaža obrazaMasaža stopal

Če želimo povečati prekrvavitev mišic, hidracijo tkiva, zmanjšati muscel fiber in pospešiti regeneracijo mišic po športni aktivnosti ter povečati pretok energije skozi telesne merediane lahko uporabimo valčkanje ali samomasažo. Neposredno se vam bo z valčkanjem povečal obseg gibanja vaših sklepov.

Valjčkanje« je tehnika MIOFASCIALNEGA SPROŠČANJA.

Klasično raztezanje deluje na dolžino mišice, medtem ko valjčkanje in masaža delujeta na njen tonus. Cilj vsakega športnika je, da imamo močno, gibljivo in prožno mišico v celotnem razponu gibanja.

Valjček lahko uporabite tako za sproščanje mišic po aktivnosti kot tudi pred njo, in sicer za to, da mišice ogrejete v kombinaciji z ogrevanjem.

Pri valčkanju uporabite ustrezno trdoto valčka, tako da valčkanje ne bo preveč boleče. Izjema je, če imate zelo močen muscel fiber.

Predvsem bodite pozorni pri masaži hrbta in v predelu trtice tam raje uporabite mehkejši valj. Specifično je tudi valčkanje ahilove tetive.

Valčkanje ni priporočljivo, če smo pred kratkim poškodovali mišico, pri težavah s krvožiljem, pri kroničnih bolečinskih stanjih (npr. fi­bromyalgia).

Predlagam, da posamezno mišico valjate 7-15 krat. Pogostost je odvisna od vaše želje po izboljšanju. Morate pa vedeti, da se boste pri tem kar dobro razmigali.

Če imate muscel fiber to počnite vsak dan 2 x na dan do izboljšanja, nato pa vsaj 3 x na teden, da vzdržujete neko pridobljeno stanje.

 

Hrbet oz. LUMBALNI IN SAKRALNI DEL  (DELOMA TORAKALNI) masiramo od loaptic do trtice.

Z manjšim valjčkom lahko ob steni masiramo tudi TORAKALNI DEL vse do vratu.

Zadnjico oz. GLUTEUS masiramo od vrha medenice do stegna.

Zadnje stegenjske mišice oz HAMSTRING masiramo od medenice vse do pokolena.

Sprednje stegenske mišice oz. QUADRECEPS masiramo od medenice vse do kolena.

 

Ahilovo tetivo lahko masiramo skupaj z mečnimi mišicami ali Gastrocnemius.

Za masažo stopala uporabljamo masažno žogico.

 

 

Pri zapisu sem izhajala iz svojih lastnih izkušenj in predlogov terapevtov pri katerih sem se izobraževala.

Nataša Kosec

10.3. 2020

 

Zahvala za pomoč pri nastajanju spletne strani: redni stranki in odlični šprinterki Sari Strajnar, ki je bila kot model, fotografu Jožetu Krmelju in izdelovalcem hlač Leny.eu za oblikovanje.