Masaža nogMasaža vratuMasaža stopalMasaža obrazaMasažni prostoriMasaža nogMasaža obrazaMasaža stopal

Naše telo gradi do 208 različnih kosti in 600 mišic različnih velikosti in oblik. Človeško telo je tako kot so telesa ostalih vretenčarjev narejeno za gibanje, zato je dobro da mu prisluhnemo. Poglejte divje živali nobena ni predebela, zamaščena in okorna. Za svoje preživetje se neprestano gibajo za hrano, prostor, partnerja. Kaj pa mi? Ali nam je všeč da imamo vse na pladnju, da nam je vse prinešeno, ali kaj radi doseženo z lastnim naporom?

Mišice po zgradbi delimo na skeletne, mišice notranjih organov in srčno mišico.

Skeletne mišice delujejo po naši volji, premikajo skelet, tako da se krčijo in raztezajo. Na primer za premikanje roke je odgovornih več mišic. Skeletne mišice so s kitami pritrjene na kost. S starostjo postanejo kite trše, manj prožne, mišice vsebujejo manj vode. Da bomo lahko še v poznih letih aktivni moramo poskrbeti sami. Poleg redne telesne aktivnosti moramo poskrbeti za dnevno raztezanje, valčkanje (samomasaža), zdravo prehrano in večkrat si moramo privoščiti masažo.

Prekomerno sedenje skrajša nekatere mišice (hrbtna mišica in skoraj vse mišice nog)in te postanejo trde. Trebušna mišica pa postane ohlapna.

Srčna mišica in mišice ožilja delujejo neprestano, tudi ko spimo. Tudi za srčno mišico je dobro, da se včasih krči in razteza hitreje in včasih počasneje. Tudi vam bi postalo dolgčas, če bi se vse stvari okoli vas dogajale z enako hitrostjo. Včasih rečejo prav tako za avto da je potrebno ventile prezračit. Zato je priporočljivo strenirati tudi srce.

Ko hodimo, tečemo ali tečemo na smučeh ali kolesarimo je priporočljivo stopnjevanje hitrosti ali naklona. Lahko pa tudi delamo intervalni trening kar pomeni, da gremo določeno razdaljo hitro, določeno počasi. Recimo 200m hitro in 100 počasi. Razdaljo si določite sami. Priporočam da vsaj 1 x tedensko naredite tako rekreacijo in tako boste krepili srčno mišico in zmanjšali utrip v mirovanju, ker pomeni da bo takrat srce deloma počivalo.

Srce težko masiramo saj imamo skritega pod rebri in ga ne moremo doseči.

Mišice notranjih organov so gladke mišice in delujejo prav tako samodejno kot srčna mišica. Na primer požiralnik, želodec in črevo,.. Tudi te mišice rade počivajo, zato ni dobro da neprestano nekaj žvečimo. Za boljše počutje prebavil je zelo priporočljiva krožna masaža trebušne votline iz desne proti levi (v smeri debelega črevesa), tako pospešimo prebavo in zmasiramo notranje organe. Organi trebušne votline se nahajajo od trebušne prepone – spodnji rebrni lok do dna medenice. Ščitijo jih le mišice in je zato je masaža le teh mogoča.

Tudi mišice mehurja, sečnika in zadnjika lahko treniramo s Keglovimi vajami, ki so priporočljive za moške in ženske.

Pri dihanju sodeluje mišica trebušen prepone, ki se nahaja pod pljuči. Ob večjih naporih lahko tudi poči. Je zelo pomembna dihalna mišica, ki jo krepimo z dihalnimi vajami. Globoki vdihi in izdihi, hitri in počasni, zadrževanje diha…

Vse mišice našega telesa so pomembne in potrebujejo pozornost, Priporočam da se prvo lotite drobnih mišic z razteznimi vajami, pilatesom, jogo in nato, ko boste imeli dobro stabilizacijo nadaljujete z vajami z utežmi, elastikami, trx trakovi. Vaše telo bo zadovoljno, če ga boste krepili od znotraj, le tako bo tudi navzven sijalo. Tako kot nekatere bolezni notranjih organov, ki se kažejo na kozi se bo kazalo tudi zdravje, dobro počutje, ljubezen in zadovoljstvo.

 

Pri zapisu sem izhajala iz svojih lastnih izkušenj na podlagi znanja, ki sem ga dobila na izobraževanju na Biotehniški fakulteti.

Nataša Kosec

20.1. 2020

 

Zahvala za pomoč pri nastajanju spletne strani: redni stranki in odlični šprinterki Sari Strajnar, ki je bila kot model, fotografu Jožetu Krmelju in izdelovalcem hlač Leny.eu za oblikovanje.