Masaža nogMasaža vratuMasaža stopalMasaža obrazaMasažni prostoriMasaža nogMasaža obrazaMasaža stopal

Ali ste se kdaj vprašali kaj je za nas najbolj nujno? Hrana ali voda ali zrak?

Brez hrane lahko preživimo nekaj tednov, brez vode nekaj dni, brez zraka pa le nekaj minut.

Fascijalno dihanje je proces, ki poteka od ust do medeničnega dna. Vanj so vključeni vsi procesi in pretok energije. Pravilno dihanje omogoči prenos energije do vsake celice, hkrati pa podpira notranje mišice trupa, spreminja napetost in sprostitev telesa, proizvaja glas, pomaga srcu in cirkulaciji, spreminja krivine hrbta, vpliva na mišice medeničnega dna ter na čustva. Vsako čustveno dogajanje spremeni dihanje, zato ni primerno zadrževati čustva. Tudi jezo lahko izrazimo na spoštljiv način.

Primarna dihalna mišica je trebušna prepona, drugače pa pri vdihu sodelujejo še: vratne mišice, mišice obračalke glave, hrbtne mišice, velika in mala prsna mišica, mišice dvigovalke reber, medrebrne mišice.

Trebušna prepona je več kot mišica, saj je zgoraj povezana z organi prsnega koša (srce, pljuča), spodaj pa je povezana z prebavili in medeničnim dnom. Ob vdihu se usloči navzgor (poveča prostornino prsnega koša), ob izdihu pa navzdol (masira organe trebušne votline). Vdih mora biti tih. Ljudje ki imajo težave z dihali (astmatiki) dihajo glasno, zato ker si pomagajo z pomožnimi dihalnimi mišicami.

Vsak izdih je ustvarjalen. Skoraj vse aktivnosti naredimo v izdihu. Izdih mora biti dolg in je lahko slišen (uporaba glasu). Mišice izdiha so trebušne mišice in mišice medeničnega dna. Neharmonija teh mišic se pokaže v težavah z križem. Tako kot poteka pretok krvi po žilah, prenos informacij po živcih poteka tudi dihanje v določenem ritmu in z določeno hitrostjo glede na aktivnost. Če se ritem poruši nastane problem. Če pri dihanju preveč dvigujemo prsni koš, če zadržujemo dih, če smo v stresu ali šoku ali če plitko dihamo.

Neustrezne oblike dihanja lahko prepoznamo že z oceno drže in na tak način vidimo katere tehnike raztezanja v povezavi z dihanjem so za posameznika primerne. Če pa nam posameznik še potoži o bolečinah pa smo sploh na pravi poti.

Pravilno preponsko dihanje je osnova za zdravje celega telesa. Stabilizira trup, skrbi za pravilno držo, skrbi za pravilno funkcijo notranjih organov, medenice in vratne hrbtenice.

Najbrž pa se že sprašujete zakaj fascijalno dihanje. Fascija je tanek nežen bel sloj med kožo in mišicami. Vsebuje kolagen in elastin. Je zelo oživčena in prenaša informacije po celem telesu. Fascija skladišči ogromno količino vode in tako oskrbi telo z vodo. Voda, ki je vezana v naših tkivih mora biti sveža. Fascija se stalno obnavlja, zato nikoli ni prepozno, da se začnemo tega zavedati. Pravilno dihanje in raztezanje se odzove na celoten trup in tako vpliva tudi na naše okončine in dobro počutje. Ni zdravega medeničnega dna, če je bolečnina v predelu vratu, ni zdrave hrbtenice, če niso prožne mišice medeničnega dna, ni nebolečega ramenskega dela hrbtenice če ni pravega preponskega dihanja….

Tako kot hiša ne stoji dobro, če temelji niso močni tako naše telo ne funkcionira zdravo, če trup ni predihan, prožen, raztegljiv in močan.

V vsakdanje življenje moramo vključiti različne principe treninga. Osnova so raztezne vaje, nato pa vaje za stabilnost trupa, vaje za moč in kardivaskularni trening. Včasih pa je dobro vključiti kaj novega.

Principi fascijalnega treninga so: čutno zaznavanje, sproščanje s pomočjo žogic in valjčkov, raztezanje in povrnitev elastične odzivnosti.

Z grobim raztezanjem in valjčkanjem lahko poškodujemo fascijo, zato upoštevajmo pravilo »manj je več«, valjčkamo počasi in v več smereh.

Vdih naredimo takoj, ko se rodimo in brez njega ne moremo živeti. Naučimo se fascijalnega dihanja in povečajmo si kvaliteto življenja, kajti vsak izmed nas si zasluži življenje ŽIVETI.

 

Pri zapisu sem izhajala iz svojih lastnih izkušenj in predlogov terapevtov pri katerih sem se izobraževala.

Nataša Kosec

21.7. 2020

 

 

 

Zahvala za pomoč pri nastajanju spletne strani: redni stranki in odlični šprinterki Sari Strajnar, ki je bila kot model, fotografu Jožetu Krmelju in izdelovalcem hlač Leny.eu za oblikovanje.